Parfémy s růží, královnou květin

Růže, královna květin. A taky vůní.

Květ růže má širokou škálu vůní, z nichž mnohé jsou výsledkem šlechtění květin během minulého století. Spektrum vůní růží je opravdu široké, včetně podtónů zimostrázu, zeleného čaje, medu, vinné révy, mechu, ovoce a mnoha dalších květin.

Obecně lze říci, že nejlépe voní růže s tmavšími barevnými tóny a plným trsem okvětních lístků s hustou a sametovou konzistencí.
Červené a růžové růže mají tendenci vonět jako to, co si spojujeme s typickou tradiční květinovou vůní růží. Bílé a žluté růže voní po fialkách, lichořeřišnici a citronech. Sytě žluté a oranžové růže voní jako různé druhy ovoce, s nádechem lichořeřišnice, fialek a hřebíčku.
Všechny tyto různé vůně se kombinují a mísí, aby se staly tím, co nyní považujeme za svůdnou vůni růže. Vůně růží tvoří více než 300 sloučenin.

parfemy-s-ruzi-ruzove

Svůdná vůně růžového květu, zejména jeho neobvyklejších derivátů, se často hodnotí v květinových soutěžích. Pro parfuméráře je růže královnou. Je to vůně, kterou se parfuméři po staletí pokoušeli zachytit a uschovat do parfémových flakónků.

Posuďte, jak se to podařilo v našich růžových parfémech.