Co je na francouzských parfémech tak úžasného

 

Francouzi sice parfémy nevynalezli, ale dovedli je k dokonalosti a vyrábějí jedny z nejznámějších světových vůní. Požádejte někoho, ať jmenuje nějakou značku parfému, a je téměř jisté, že ho jako první napadne francouzská značka parfémů. Francie a parfémy jdou ruku v ruce ...

Historie francouzských parfémů

Vynález parfému je připisován starověkým Egypťanům. Bylo to pro ně něco, co spojovali s blahobytem a zdravím. Stali se mistry ve vytváření vůní pro osobní potřebu a balzamování. Uctívali dokonce boha parfémů Nefertuma. Později začali parfémy používat i Řekové a Římané, a to především k zakrytí nepříjemných pachů. Mezitím se z Orientu používání parfémů postupně rozšířilo do Evropy během křižáckých výprav, kdy rytíři přinášeli sebou z výprav především růžovou vodu, kterou si Evropané velmi oblibili. Parfém cestoval světem a nakonec se ve 12. století usadil v Evropě. K zakrývání tělesných pachů se parfémy používali i ve středověku, kdy byla nastartována ve Francii masová výroba parfémů.

V polovině 16. století bylo francouzské Grasse jedním z nejvíce zapáchajících měst v zemi kvůli zdejšímu koželužskému průmyslu. Ten naplňoval vzduch zápachem, který tvrdošíjně lpěl na čemkoli vyrobeném z kůže. Aby zamaskovali pach nejprodávanějších kožených rukavic, začali je výrobci stříkat parfémem.

Stejně jako většina Evropanů v té době i samotní Francouzi poněkud zapáchali, protože málokdo se pravidelně myl. Například Ludvík XIV. se za celý svůj život vykoupal pouze třikrát, taková byla jeho averze k vodě. Není tedy žádným překvapením, že francouzský parfémový průmysl měl napilno. Francouzský dvůr byl první, kdo přijal myšlenku navonět sebe a všeho kolem sebe – dvůr Ludvíka XV. byl dokonce znám jako „la cour parfumée“ - "voňavý dvůr".

Parfémy z Paříže a Grasse v Provence

Paříž a Grasse v Provence jsou hlavními základnami francouzské výroby parfémů a jsou považovány za "světová hlavní města parfémů".

V Grasse nejen potřebovali skrýt pronikavý pach kůže, ale město mělo také snadný přístup k hlavním složkám parfému. Růže, levandule a jasmín rostly a stále rostou v Provence hojně a místní řemeslníci je začali používat k destilaci úžasných, kvalitních vonných složek, díky čemuž se malé město brzy stalo hlavním centrem výroby parfémů. Za svůj věhlas město vděčí jedinečnému know-how místních parfumérů a pěstitelům přírodních složek do parfémů. V Grasse se každoročně slaví dva výroční festivaly na počest hlavních ingrediencí tamních parfémů parfému:

  • květnový festival růží, kdy na 25 000 řezaných růží zdobí náměstí tohoto provensálského města; a
  • jasmínový festival v srpnu.

V 18. století se výroba parfémů a parfumérské umění začali rozšiřovat i do Paříže. Pařížští parfuméři, zásobovaní vonnými esencemi z Grasse, začali vytvářet své vlastní vůně. To vedlo k vzestupu několika prominentních parfumérů. Jean-Louis Fargeon byl jedním z nejznámějších. Královna Marie Antoinette milovala jeho výtvory, jedním z nejoblíbenějších byl Sillage de la Reine s opojnou směsí tuberózy, jasmínu, pomerančových květů a santalového dřeva.

Napoleon byl zřejmě světově prvním "závislým" na parfémech. Vůni kolínské miloval natolik, že si pravidelně objednával 50 lahviček vůně měsíčně, údajně proto, že mu tóny rozmarýnu připomínaly jeho rodnou Korsiku.

První parfumérie ve Francii

V Grasse patřily první a nejznámější parfumérie parfémářským domům Fragonard, Galimard a Molinard. Všechny tři stále řemeslně a tradičními metodami vyrábějí své skvostné vůně z přírodních provensálských květin a surovin z celého světa a můžete navštívit jejich továrny a muzea parfémů. Jejich poklady najdete i u nás v internetovém eshopu a kamenné prodejně v Praze, Karlíně.

V Paříži byl jedním z prvních parfémových domů Guerlain, masově vyrábějící luxusní vůně. Značka vytvořila přes 600 parfémů včetně ikonického Shalimaru, za jehož design flakonu získal jeho tvůrce Raymond Guerlain první cenu na pařížské výstavě dekorativního umění v roce 1925. Coco Chanel byla také jednou z prvních průkopnic ve světě francouzského parfému. Snad nejikoničtější francouzský parfém světa, Chanel No 5, byl vytvořen v roce 1921 v Grasse. Jeho tvůrce, ‚nos‘ Ernest Beaux, poprvé použil aldehydy ve vůních. Nabídl Coco Chanel na výběr z 24 vůní a ona si vybrala pátou. Neméně ikonický flakon byl inspirován osmiúhelníkovým tvarem náměstí Place Vendôme.

Současnost francouzských parfémů

Při výrobě parfémů se používá přes 6 000 esenciálních olejů. Mnoho z nich se získává přirozeně z květin, ovoce, pryskyřic, trav, koření a živočišných produktů. Ty jsou základem zejména řemeslně vyráběných tradičních parfémů. V masově produkovaných moderních parfémech se též používá hojněji synteticky vyráběný aldehyd. Původ složek byste správně měli poznat na ceně, ale ...

Ve světě "zaplaveným" kosmetikou obsahující vůni, od sprchových gelů a deodorantů po mýdla a pleťové  krémy, se Francii stále daří zůstat na vrcholu. Vůně tvoří druhé nejdůležitější odvětví v kosmetickém průmyslu země a Francie je největším světovým výrobcem a vývozcem nadčasových francouzských parfémů.

Od symbolu blahobytu a aromaterapeutických efektů v historii přes maskování pachů se do dneška francouzské parfémy vyvinuly do symbolu elegance a vkusu.

Francie je i v 21. století stále nespornou základnou parfumerie, a to díky svému uměleckému, technologickému a technickému bohatství: talentovaným parfumérům, pěstování kvalitních surovin k výrobě parfémů v Grasse v Provence, fabričkám na destilaci vonných složek ze surovin a samozřejmě Paříži. hlavnímu městu elegance.

Jak v záplavě parfémů poznáte, že je opravdu francouzský?

Pokud jde o parfémy, původ z Francie prodává! Existuje však nespočet produktů, jejichž názvy, vzhled nebo reklamy odkazují na Francii, i když to tak nemusí ve skutečnosti vůbec být.

V první řadě byste měli vědět, že označování původu produktu není v Evropě povinné (s výjimkou potravin a zemědělských produktů, na které se vztahují přísnější pravidla). Je však na rozhodnutí výrobce, zda připojí či nepřipojí slova „vyrobeno ve Francii“, „francouzského původu“ atd. 

Dejte si však pozor, protože ačkoli toto označení existuje, nezaručuje, že váš produkt je skutečně francouzský. Ve skutečnosti nezaručuje, že 100 % výrobních kroků produktu bylo provedeno ve Francii, ale jen že alespoň jeho „významná část“ byla provedena ve Francii. Značka parfému tedy může tvrdit, že je francouzská, a proto používá výraz „vyrobeno ve Francii“ i když jednoduše ve Francii vyrobila například jen krabičku parfémů a všechny ostatní součásti pocházejí z Číny. Toto je pravidlo tzv. „nepreferenčního původu“. Přítomnost francouzské vlajky, modrého, bílého a červeného šestiúhelníku nebo jakéhokoli jiného francouzského symbolu nezaručuje, že produkt byl vyroben ve Francii.

Nakupujte tedy francouzské parfémy jen v důvěryhodných parfumériích a e-shopech nebo se podívejte na stránky výrobce tedy značky -  čím více tam píšou o svém výrobním procesu, tím lépe. 

Štítky vám také mohou poskytnout další vodítko k původu produktů - například štítek Origine France Garantie, kulatý tvar na trikolorním pásku. Tato označení zdůrazňují původ produktu a především podléhají přísným specifikacím a jejich přiřazení je ověřováno nezávislou organizací třetí strany.