Gurmánské parfémy

Co jsou gurmánské vůně?

Voní po tom, co by se dalo i sníst ... Až se vám sbíhají sliny! Když rozepíšete složení gurmánského parfému, bude to připomínat recept na nějaké dobré jídlo:)

Gurmánská vůně je parfém složený především z "jedlých" (gurmánských) tónů, jako je med, čokoláda, vanilka, karamel, káva. mléko, koňak, mandle, kokos nebo nejrůznější cukrovinky, třeba marshmellows nebo žvýkačka. Některé jsou poněkud nečekané, některé si zas o zařazení do parfému přímo říkají.

Tyto gurmánské tóny najdete především v hlavě nebo srdci gurmánských parfémů. Základními tóny pak bývají "nejedlé" složky, nejčastěji jde o pačuli, ambra nebo mošus. Velmi dobře také ladí s ovocnými vůněmi nebo kořením.

Někdy jsou přezdívány jako "čichové dezerty" nebo se jim říká „foodie“ vůně.

Gurmánské vůně jsou vyráběny jako dámské i pánské, často jde také o unisex vůně.

Trend gurmánských parfémů začal sílit od roku 1992 (Thierry Mugler, Angel) a od té doby neustále roste na popularitě. Nejde však o úplně nový koncept. V roce 1956 vytvořila Edmond Roundnitska parfém Diorissimo, aby uspokojil tehdejší poptávku po těžších a sladších tónech, které jsou typické pro gurmánské parfémy.

Jak voní gurmánské parfémy?

Gurmánské parfémy jsou hřejivé, plné, šťavnaté, delikátní a sofistikované, zkrátka sladký nebo i pikantní či lahodně nakyslý požitek. A to pro čich i chuťové pohárky. Mohou způsobovat až závislost (s nadsázkou). Pro vás, kdo je nosíte, i pro ty, co vás rádi potom znovu a znovu potkávají.

V poslední době se ke "klasickým" gurmánským vůním připojují i vůně, které běžně můžete cítit z kuchyně, kde se něco lahodného připravuje - jako třeba slaný karamel nebo bylinky na vaření.

Mají muži rádi gurmánské vůně?

Ukázalo se, že muži gurmánské vůně milují. Důvodem se zdá býti to, že muži spojují tyto vůně s hlubokými emocionálními touhami, díky nimž se cítí bezpečněji a připomínají jim rané dětství.

Kdy se hodí gurmánské parfémy?

Gurmánské parfémy se nejčastěji nosí od podzimu do konce jara, dokáží "prohřát" atmosféru. A tím myslíme jak chladné dny, tak případně "ochlazené" vztahy nebo vztahy teprve vznikající. Působí důvěrně a současně akčně a optimisticky. Bývají velmi hravé.

Vyberte si gurmánský parfém

gurmansky-parfem-jardin-des-delicesJardin des Délices, Marcus Spurway

 

 gurmansky-parfem-sucre-et-delicesSucre et Délices, Marcus Spurway