Co je vlastně ten mošus

Mošus v parfumerii

Mošus je třída aromatických látek běžně používaných jako základní tóny v parfumerii. Vůně bývá vnímána jako nasládlá, krémová nebo pudrová. Parfémy s vyšším obsahem mošusu připomínají "vůni čistoty".

Mošus, moshus, musk, pižmo jsou všechno označení pro sekrety žláz ze zvířat, jako je třeba kabar pižmový, silice z četných rostlin vydávající podobné vůně a umělé látky s podobným pachem.

Mošus bylo původně označení pro látku se silným zápachem získávanou ze žlázy právě kabara pižmového. Tato látka se od pradávna používá jako oblíbený fixátor parfémů a je jedním z nejdražších živočišných produktů na světě. Jméno pochází z pozdně řeckého 'moskhos', z perského 'mushk', podobné sanskrtu muṣka.

Toto označení se dnes používá i pro různé látky z rostliny a zvířat podobného zápachu (např. pižmoň, ibiškovec pižmový, andělika lékařská nebo kejklířka pižmová) a zahrnuje širokou škálu aromatických látek s podobným zápachem, navzdory jejich často odlišným chemickým strukturám a tvarům molekul.

Přírodní pižmo bylo široce používáno v parfumerii až do konce 19. století, kdy ekonomické a etické důvody vedly k vytvoření syntetického pižma, které se nyní používá téměř výhradně. 

Pro své vlastnosti a nezaměnitelnou vůni je mošus, pižmo stále nedílnou součástí parfémů.