Jak voní ambra a co to vlastně je?

Jak voní ambra

Ambra, někdy je nazývána také šedý jantar, je zemitá, jiskřivá, nasládlá, smyslná a živočišná vůně, připomíná moře a ucítíte v ní vodní řasy, trošku tabáku, kůže a také trošku santalového dřeva. Někdo ve vůni ambry najde také třeba dřevo ze starých kostelů nebo para ořechy.

V parfémech a pro vonění se ambra používá po tisíciletí: staří Egypťané pálili ambru jako kadidlo, zatímco Číňané označovali ambru jako „vůni dračích slin“.

Ambra je jedna z nejcennějších a nejlegendárnějších ingrediencí v parfumerii, je ceněná pro svou schopnost fixovat parfémy, zvýšit jejich výdrž tím, že "ukotví" těkavější složky, a vůni „zaoblí“ nebo uhladí.

Ambra se přidává zejména do základu parfému a dodává mu hloubku a orientální nádech. Parfémy s ambrou jsou stále velmi žádané pro svou velmi jedinečnou sladkou, "koženou" a mořskou vůni.

Ambra je něco jako živočišný feromon a dobře funguje s několika přírodními parfémovými oleji, jako je oud, santalové dřevo, růže a jasmín.

Jako všechny živočišné feromony vykazuje výrazné účinky na hormonální aktivitu, díky čemuž je velmi oblíbeným afrodiziakem u mužů a lékem na neplodnost u žen.

Vzácná ambra

Po velmi dlouhou dobu byla ambra klíčovou složkou některých z nejlépe hodnocených parfémů nejvyšší třídy. Používal ji Chanel, Gucci a Givenchy. 

Ambra je však poměrně drahá záležitost. Je velmi vzácné ji najít, což z ní činí velmi cennou komoditu (zhruba asi 20 dolarů za gram). Je jednou z nejvyhledávanějších a nejcennějších surovin v parfumerii. Je to výjmečn a vzácn vůně, kterou nelze jen ta něčím nahradt. Netřeba dodávat, že ne všechny značky si takový luxus mohou dovolit.

 

Co je to ambra

Ambra je v podstatě velrybí výměšek. Ambra vzniká v trávicím systému vorvaně, aby tato velryba mohla snáze trávit tvrdší organické kousky (jako např. zobák  olihně). Obvykle tyto ostré kousky velryba vyzvrací. Pokud se jí to nepovede, putují dále ve střevech a jsou pokryty ambrou: lepkavým želatinovým materiálem, který na vzduchu zasychá na hrudku s pryskyřičnou texturou a pak plave na povrchu moří a končí vyplavena na plážích v Jižní Africe, Východní Indii, Číně, Japonsku, Novém Zélandu a dokonce i Dorsetu v Anglii.

Čerstvá ambra by byla v parfumerii naprosto k ničemu jako vonná složka, voní přinejmenším nevábně. Stárnutím ovšem její vůně krásně zraje a rozvíjí se do velmi příjemné. Čím déle ambra zraje, tím sladší je její vůně. Před použitím parfumerie se musí ambra naředit lihem.

Parfémy s ambrou

Vyberte s jedinečný niche parfém s ambrou z naší nabídky.

parfem-ambra